Thursday, December 9, 2010

Jodohkan Anak.Wujud Lagi Ke??!!

Perghh hangat2..Haritu saya ada janjikan saya akan citerkan sikit2 tentang apa2 yang berlaku masa saya bercuti ke johor,dan inilah salah satunya...

"Apa dia??"

Cuba baca tajuk entri ni..baca balik....MENJODOHKAN ANAK! haritu saya ada g blogwalking ke salah satu blog ni...dia ada mengalami situasi seperti di atas..sorilah saya tak tahu blog yang mana..hehehehe saya suka merempuh masuk je..Lebih sopan gitu*sopan?? macam tak jer...anak sapa ni??

Tetapi ternyata..seperti yang penulis tu kata.."Masih wujud lagi ke??"

dan saya nak tegaskan di sini..benda ni masih wujud lagi...series!...lu tengok muka gua ma..tatak tipu punya...muka wa punya suci maaa....

Inilah yang berlaku masa saya pergi johor haritu...Aki(atuk sedara saya..err rasanya) ada datang ke sana..err sebenarnya saya baru tau yang keluarga belah ibu saya ni besar gak..sama je dengan belah ayah..pening pala tak saya yang kurang cerdas ni nak ingat pangkat...ok2 back to the story..

Aki ada datang bawaklah anak2 dia dan isteri beliau...Mereka berkumpul dengan ibu dan mak cik2 saya...tapi takdelah ramai mana pun sebab tak semua ada..yang ada hanya ibu,mak dak dan juga mak uda saya..err ni pangkat mak2 and untuk anak2 lak ada 3 gak...saya,shida dan juga kak ain...3 dara pingitan..hehehehe...mereka bincang punya bincang...sampai kami anak2 ni dipulaukan*sedih tau..isk3...
dari kiri:mak dak,mak uda dan ibu saya..
psss...ikut urutan nombor anak...dari kanan..ibu(anak nombor 3) mak uda(anak nombor 4) dan mak dak(anak nombor 5)

Syiokkk betoi mereka berbincang hal2 orang tua2...pastu saya dan kakak sepupu saya(kak ain) di panggil untuk dikenalkan*hik hik hik..malu ai...<--wargghh gigit dia(ayat korang)

Lepas dikenalkan anak2 dara masing yang comot comel ni..saya dan kak ain terus ke ruang tamu...shida join perbincangan tu...saya tak suka interframe..budak nakal baiklah katakan...Oh ya! masa tu,mak cik sedara saya kawinkan anak dia...Mak cik sedara??...apa beza mak cik dan mak cik sedara?? hehehehe...ada beza dia..bagi sayalah...

mak cik ni..adik beradik atau ipar ibu dan ayah...tapi kalau mak cik sedara ni lebih kepada sepupu ibu dan ayah..pangkat mereka masih mak cik..jadi saya suka bezakan mereka dengan panggilan begitu...

Tak lama lepas tu kami anak dara yang selekeh sopan ni dipanggil semula*haiishh susah betol jadi girl yang baik ni..huhhuhu...

Kali ni dipanggil sebab nak buat aktiviti geografi fotografi..click2 sana click2 sini..tak suke!..saya tak suka tangkap gambar!!...tapi sebab ibu dah paksa lagipun jarang jumpa so saya rela dan redha je la..

Pastu sebelum nak ambil port masing2..tetiba ada sore2 sumbang yang datang daripada salah seorang kaum mak2...tapi saya tak ingat sapa sebab masa tu macam kelam kabut..

ayat yang meluncur keluar ialah..."Lepas ni senanglah kalau nak jodohkan.Ada gambar"(lebih kurang macam tulah.yang pasti ayat nak jodohkan tu memang ada) Mak aih!!...

Saya terkuzutlah masa tu...nak main jodoh2..apa ingat macam main beli anak patung ke??...adoooiilah...saya kalau diizinkan dan kalau boleh tak nak kawin dengan ahli keluarga sendiri..tak kiralah sepupu ke 2 pupu ke kupu2 ke...bau2 bacang ke..bau2 petai ke...i don't want!...Sukarlah!...Tapi kalau jodoh nak buat macam mana..grrr!!! tapi kalau boleh tak mau...saya pasti mesti kebanyakan sepupu2 saya pun berpendapat sama macam saya...

Ye maybe saya masih muda untuk berfikir hal2 macam ni...tapi saya masih boleh beri pendapat bukan?? Perjalanan saya mungkin masih jauh..tapi kadang kala kita perlu berfikir untuk masa depan..Dan inilah pendapat saya tentang menjodohkan anak ni..Kalau nak jodohkan dengan orang lain pun saya sukar nak terima inikan lagi kalau ahli keluarga sendiri..haishhh

Betullah orang cakap..meskipun dunia semakin maju,ada sesetengah perkara itu akan berulang menjadi ikutan semula..Tak faham?? fikir2lah...pernah tonton citer SPEED RACER??...tontonlah...dan anda akan faham apa maksud saya...

PEACE NO WAR! (>o<)v

5 comments:

Amancits Sullen said...

speed racer?haha..speed racer kne jodoh ngn mak bapak ke?

Fitrah Adnan said...

adoiila..x lah..kan dlm citer 2 teknologi dia makin maju kete dia power tahap kebabomm..tp try tgk stail baju dan perlatan rmh2 dia..kan tu zaman dulu2 pny..stail rmbut mcm zaman hairspray

Fakhrur Razi berkata said...

hohoho
selalunya kalau makin jauh genetic kita
zuriat kita pun makin bijak otaknya..
jadi perkhawinan dgn yg ad bau2 bacang tuh xdigalakkan ;D
sebab genetic dh nk dekat sama kan?

ala xpe we have the rights utk bersuara.. lagipun that is our life not them to decide it kan?
but they just know the best so paper pun kena mntk nasihat dorg juga nnti~

Anonymous said...

terima kasih amigo! besar posting!

Fitrah Adnan said...

fakrur razi:hahaha..thanks 4 that information..i'll keep it in my mind

yang part bersuara tu..kan tak ramai orang boleh terima apa bila remaja bersuara..kononnya tak memahami keadaan dan masih mentah..~lalalala~..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...