Friday, July 30, 2010

Errr..encik maaf ye??

td lps blik hospital,kmi sggh ke tesco coz ibu ngan ayh nak beli brg..msa bru smpi tu..ibu brhnti kat tmpt brg promosi,btl2 lps ,sok(kalau spa pnh g tesco ampamg tau la) dsbbkan sy da tlajak sy pth la blik n ibu hny sekadar singgah jer..pergh!!..geram bkn kepalang..hehehehe..pdhl x geram pun...huhuhu..n msa nk wat pusingan 180 drjh..elok2 je ada sorg abg 2 kat blakang..dia ngah lalu..huhuhu...tpkan sib baik sy smpt brenti..coz msa nk wat pusingan itu kbetulan ekor sy tnmpk byg2 sseorg..apa g?? sy stop la n beberapa inci je nk kne abg 2..huhuhu...n kbtulan abg 2 pun tahan troli sy tu...tp sy ttp hbt sbb sy yg brentikan troli 2 dulu...serius ni..sy da brentikan dulu..sbb sy ni alert(kekadang jer)hehehehe...sib baik x de pepe...sy pun mnta maaf la..sbb mmg slh sy sbb x pndg blakang msa nak wat aksi dahsyoot 2..huhuhu...kalau x..msti kne saman..hehehehe...msti abg 2 ckp "sib baik aq tahan troli 2" eleh...sy yg da brenti dulu...bknnye dia yg tahan..hehehehe...hey!..btolla ...sy da brentikan troli 2 dulu bru abg 2 tahan..x caya?? wajah sy yg pny comel suci ni pun caya ke?? hehehehe..

err..pepe pun.maaf sekali lagi ye?? sapa surh alu ctu?? da tau org rmi msok kat ctu yg awk nk lwn lalu lintas 2 apasal??(ceh..mrh lak huhuhu)

Thursday, July 29, 2010

Blog Saya Berwajah Baru...sukenye...

yeah!!..blog sy bwjh baru...walaupun x lawa sgt...sy bpuas ati(so far) bkn sofa krusi tau...
sy still freshie so kalau ada yg mnjelikan tntg blog ni sy minta maaf...
mgkin pd msa2 yg akn dtg blog ni bleyh memuaskan ati anda semua...sapa2 reti mcm mna nak wat blog ni jd lebih lawa...sle2 la tgglkan komen anda ye?? sy amt mghargainya...sekian...mekaseh....

Ye! Ye!...baju raya dah siap!!

YES!!!..akhirnya..baju raya dah siap....

Senangnya dlm hati
bler baju raya dah siap..
bkn 1 bkn 2 tp terus 3...
(melodi lagu P.Ramlee...)

huhuhy..eppy je rsanya..sbb bju ry 2 tmph last minute...cuak gak klau org x trima..
tp nsb gua baik beb!!...kwn ibu nak ambil...
tp still cuak n gabra n comel sbb tkot x smpt siap..tp pergh!!..kwn ibu 2 mcm tornado la...
coz rsanya bru je bg beberapa mggu yg lps..tetibe je...da siap da..bru je dpt td....
tercomel..eh slap2...terkuzoott sy..huhuhu..nak tgk bju2nya??

ala x lawa pun..biasa2 je..tp sy nk kongsi bsama kegembiraan sy ni...hehehehe..

lets cekidaut....
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |















                                            |
                                            |
                                            |
                               jeng...jeng....jeng
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                                            |
                               lagi...bwh lagi....
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                           |
                                      TADA!
HAHAHAHA..maaflah ye...ada kesilapan teknikal ckit...so gmbr 2 x bleyh upload..bsr sgt kot saiznya...huhuhu....hahahaha..acah je lah..ni kat bwh ni...balik semula yek??

TADAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!..................

Wednesday, July 28, 2010

Kawan Tapi Lawan

Post kali ini bukan cobaann..tp btol2 pny kes..apa lg mlibatkan diriku yg bleyh dikatakan baik r gak...(kdg2 baik kdg2 lg baik hehehehe)..nak tau cternya??

Citernya begini...

Ada sorg mamat nama dia drahsiakan(tkot t dia mnta payment lak dan juga utk mgelakan si lelaki ini drpd kerosakan seluar akibat kembang di bahagian pinggulnya..) kami mula bkwn ketika brumur 13 taun..f 1 g msa 2...krenye msih mentahla(mcmlah skang ni da matang sgt...huhuhu...)msa 2 kami ni msh ok g...tntu anda trtny apa yg dmksdkan sy MASIH OK.ala mknenye masa 2 x main perang2 g..msh rapat n kamceng baik r gak...tp..kusangkakan salji panas smpi ke ptg rupanya banjir tgh mlm eh silap...hujan di tgh hari...huhuhu..sadis je kan??..well.kte kne bdrama ckit...hehehe...


segalanya bmula ketika kmi msg2 brusia 14 thun...org spttnya mkin okkan?? sbb fikiran makin matang tp sy rasa kmi bdua ni mkin tua mkin x matang..huhuhu...ini pendapat sndiri...yup!!..krenye ni sdr diri r ni...cikgu sy ckp kalau sedar diri mknenye msh waras..huhuhu...bkn waras yg kabare 2 tau tp ni waras fikiran kita ni...mknenye x gila g...siuman g ALHAMDULILLAH....


masa f 2,hbngan kmi x baik sgt sbb lain kelas.ini dsbbkan sy main2 msa final exam 2 yg mnybbkan sy dpt nmbr yg boleh dkatakn ptghanlah...dan dsbbkn itu sy di kick kuar drpd kelas yg bnama EHSAN...tp mcm x Ehsan je...hurmm....wonder y...tp masa 2 still bleyh thn g..org kata ala...celah gg je msa 2..hehehehe...sng nak kuarkan..hehehe..selekeh tol sy ni...ala bkn slalu...msa f2 ni...mamat kerek 2 slalu pau sy..bkn pau kuih 2 tp paw..peras ugut...pergh kejamnya ayt..hehehehe jgn slh aggp 2 hny ayt pasar a.k.a frasa kasar bg pbutaan minta sy blnja...ada ke ptt?? x ptt tolkan?? bkeyh dkatakn tiap2 kali kalau jmpe msti mntak..tp 2 sume gurauan..kecuali msa sy mmg ada duit lbh n baik ati(wah..x sgke) sy bg la...ala tp rm1 je...krenye kalu dak2 skang pggl cikai je...tp standardlah tukan?? nk bnyk2 soh la pengetua blnja..huhuhu...




tp perang yg sbnrnya bemula ketika kmi berusia 15 thun...PMR year...kami 1 kelas n sy x tau apa yg mnybbkan fikiran dia mnjadi kanak2 ribena ntah...sbb dia mkin noty..huhuhu...kejenya?? crik gduh...crik gduh...lbh2 ngn dak pompuan..krenye bkn sy sorglah ye..so pd sesapa yg bce post ni n ingt yg kmi ni ada hbngan istimewa slelah buang segera niat suci anda 2...kami kwn jer..not more but mybe less..dsbbkan kmi ni 1 klas,kmi jd musuh ketat..n ske bperang...tiap2 ari kalu x gduh 2 x soheh!!...itu merupakn acara wajiblah dlm kelas kami..acara "bdebat ala macam tut... dgn fitrah" huhuhu..klau x sy ad org lain take over swbb spt yg sy ktakan td...dia mmg suke crik gduh ngn sume org...so kmi dak2 pompuan yg ayu,baik,comel n ganas sopan ni mmg HOT la ngan dia...gler?? sapa x hot beb?? tiap msa crik gduh jer...dah la klas 2 da ckop pns dpluskan pula dgn panas d ati n tlinga...pergh..mmg mndidih...save gas nk msk air..klau x de acara bperang 2 mknenya sy yg x dtg o dia yg x dtg..tp slalunya sy la...knpa xde org lain yg gnti?? ntah...


yg sy ckp take over td kalu dak kerek 2 crik gduh tp sy x bls bru ada org take over..huhuhu...caringkan mmber2 sy?? well...huhuhu...tp klau kmi x stat gduh lu mmg xde sapalah yg akn gduh..krenye mcm brehat seharilah...tpkan..pnh dkt 3 ari kmi x btgur sapa lgsg..klau x slp...dlm lgkungan 3 ari rsanya..kenapa?? inilah penangan perang yg berlaku..msa 2 ada mmber a.k.a jiran sy yg tlibat skali...2 lawan 1...x larat akaq...hehehe...msa 2 mmg la..pergh...gduh manja plg trok dlm sejarah kelas kami...tetiba lak sy naik angin..msa 2 mmg xde mood n kbtulan kwn sy,girl tny soalan psl pelajaran...ble sy nk terangkan dorg mnyampuk,so sy brentilah.n at the same time dorg brenti wat bising so sy smbg blik n dorg pun smbg blik...kalu dorg usik org lain x pe ler..tp ni sy...siap ckp fitrah gebang pergh!!!....sirap menyirap btol msa 2...!!...pe g?? sykan mnusia biasa..ntah mcm mna bleyh TERtggi sore kat dorg n btmbh teruk msa 2 sy ngah pgg apa ntah n sy hentaklah bnda 2 kat ats meja...sbnrnye x kuat pun..btol..eksyen jer lbh msa 2...tp bnda 2 lak jtuh..so dorg ingt sy mrh btol2 da thp HULK HOGAN..pdhal msa 2 ikotkan da ok da..tp drama je lbh..so dorg diam...tp msa 2 mmg benganglah...juz rsa mrh 2 msh beyh dikwal..sib baik..

esk 2 mna ada dorg tgur sy...there no words sofy bodyFIT...etc....sunyi gak msa 2..huhuhu..tp ego ada beb!!...msa 2 mmg nk minta maaf..tp dorg boy..sy segan..kalu girls saat sy hbs mrh 2 da mntk maaf da...tp ni lelaki..diulang LELAKI...segan seh...+ ego...tp seyes r msa 2 trasa sunyi n trtny2 ble la dorg nk pjuk aq ni..hehehe...ala skali sekala..asyik kne kondem je slalu biar dorg tau...tp mmg ada niat,klau da 3 hari dorg x tgur n pujuk..sy sndiri akn mnta maaf..sbb org kata x baik x btgur sapa o msm muka lbh 3 hari..n elok2 jer msa hri ke tiga 2..kami brbaik..tp klakarlah msa baik 2..huhuhu...xkan sy lpekan..

 msa 2 kat kdi luar skolah,kedai jual jajan a.k.a makanan ringan sume...dorg dtg kdi 2...mmg dorg slalu sggh ctu tp dua tga hri sblum x tserempak pun bahkan sblum gduh 2 pun ssh nk jmpe kat kdai 2...kdg2 je jumpa..tp msa ari tu dgn org yg x rmi..yg ada pun dak2 klas ktorg...dsbbkan sy mmg blik ngan dorg n kebetulan dorg kwn sy n kami 1 jln blik rmh...dia ngan jiran sy 2 bleyh sggh kat kdi 2..sy ckp singgah je ler..bkn kdi aq pun..huhu..pdhal dlm msa yg sma pergh..seram kot...mula2 dia tgur sbb apa ntah..ada lah bnda yg sy slh sbot pastu sy trik muka(buat2)..n dia bleyh kata sesuatu yg lwk...bru je nk acting bleyh lak tbantai gelak kat ctu..pergh!!..KANTOI wa ckp lu...msa nk trik muka 2 sy bpling muka dr dia..n dia bleyh la ckp..elelele...mrh ler 2...hah nk senyumla 2..alalala...nak senyumla 2...kan senyumkan?? ala bucuk2... n msa 2 sore dia..pergh!..bpk kiot..bahkan lg kiot dr bpk 2 yg sy tglak 2...mmg x tahan r msa 2..last2 baik mcm 2 jgk...yg wat sy nk gelak lg 2 sbb mak cik kdi 2 n kwn2 sy sume da tersengih..sbb mmg lwk la msa 2...sore dia klh dak2 kcik..

elok lak 2 msa 2 hri ke 3 kmi gduh n mrupakn penghulu segala hari,hari jumaat...tjalin blik hbngan kami yg tpts beberapa ari...huhuhu...walaupun kami sering btelagah x sependapat, n slalu bgduh tp kami msh KAWAN...1 hbngan yg sukar utk dtukar gnti...mgkin kerana perangai dia yg mcm 2 mnybbkan dia mnjadi kwn sy yg unik sedikit..n andai kata kmi tpisah 1 ari t...(sbg KAWAN jer ok..jgn pk lbh2) dia akn sy ingt..sbb sifat dia yg mnybbkan sy slalu jer jd gangster..n sntiasa mnyakitkn ati..tp org kata,bnda yg mnyakitkan lbh kita ingt drpd yg mnyenangkan..mgkin itulah yg mnybbkan knangan psahabatan antara kmi ini sukar utk ditukar dan mustahil ada yg srupa..andai ada pun mgkin 50% aje...akhir kata,SAYANGILAH KAWAN ANDA KERANA MERKA YG MENYINARI HARI2 KITA....

Kita akn rindu suasana bkwn dgnnya apabila tpisah kelak...kerana sy sdh merasainya dulu...(yg 3 hari tu,kmi blom bpsh g skang...msh bkwn...tp lain klas..n acara gduh2 msh dtruskan stiap kali bjumpa...)

anda beruntung selagi ada mereka yg bgelar kwn di cc kita...percayalah... 

Kemaafan yg Diminta...(2)

Maaf kpd sume yg tlibat dlm post yg sebelum ini..gmbr anda sy guna tnpa meminta kebenaran..sy minta maaf sgt2...sptutnya sy mminta kbnaran anda sebelum dimsukan dlm post yg sblum ini...Maaf sgt2....sori ye..nama anda akn sy tkarkan..ttpi gmbr anda msh sy gunakan..hrp anda beri keizinan....

Tuesday, July 27, 2010

Penghargaan Buat Mereka

Post kali ni lbh kepada peribadi...(ye ke??) huhuhu x la..juz lebih kpd pghargaan buat mereka yg selalu berada di smpg saya...huhuhu..TERIMA KASIH yg x terhingga...Nak meluahkan rasa hati boleh?? huhuhu..x payahlah...segan I t ble anda sume tau apa yg berada dlm hati sy ni..heheheh...

Mengapa post ini di buat??

Kerana mereka yg wjhnya berada di dlm post kali ini bnyk mmbntu sy dlm khidupan...
sentiasa mmberi semangat apabila sy bpts asa...bsama sy x kre ssh atau sng...
sdgkn mereka bleyh memeilih utk mengignorekan sy..tp mereka x berbuat demikian....

Apa hbngan kami??

teruskan mmbaca entri ini utk mgetahui dgn lbh lanjut

Sepupu...
itulah hbngan di antara kami..tpkan...kami sume ni da mcm member..kawan...
kamceng jer...kdg2 rahsia dkongsi bsama...dah bleyh jd B.F.F da ni..huhuhu..
tau ke mksdnya??
BEST FRIEND FOREVER...

tp serius...kami mmg mcm kwn or mybe lah bleyh dikatakn mcm adik bradik skalipun sbb kami mmg rpt...huhuhuhu....

First,MissRainbow....
kami ni mmg suke kuar sma2..nmun bkn itu yg mnybbkan sy rpt dgn dia..ttpi sebaliknya...kami bleyh bkongsi rahsia dan juga btny pndpt antara 1 sma lain....
sma juga dgn..
MissFriendly...
dia kakak kpd Miss di ats 2...ngan MissF ni pun sy rpt...since when???
sejak sy kecik g...sjk sy comel..hehehe
ntahlah..mybe sbb rmh kami yg jaraknya bleyh dikatakan dkt,mnybbkan hbngan kekuargaan tu lbh erat...chewaaah!! ayt power seh..huhuhu... ada g sorg...
MissNakayuki...huhuhu..btl ke?? sbnrnye sy x tau nma smaran dia ni apa...hehehe...no blog sy...so?? sukati sy lah nk ltk nma apa...hehehehe...

MissN ni pun sy ok gak...rpt la jgk..tp dsbbkan pkejaan beliau kmi mcm jrg bjmpe..tp..kalau bjmpe...
pot pet pot pet...pok pek pok pek...huhuhu...bisingnye....ish3...x tau nk kata mcm mna....
kbtulan MissN ni mmg bnyk mulut...bkn mulut dia ada 2 atau 3 tau...tp jenis yg suke bckp...ada je cter...so sapa2 yg kwn ngan dia mmg x pnh sunyi..ada saje citer...tp...2 yg SYOK 2...huhuhuhu...

 dari kiri:MissFriendly,MissNakayuki dan MissRainbow...


td..adalah bahagian miss 4 ever....huhuhu...cik b-3 di ats ni adik beradik...sbb 2 sy rpt ngn dorg 3...tiga2 mmg happening...

tp 2 bahagian dorg..kini terimalah bahagian MissBudakBaik...huhuhu..nama dia..mcm org kuat perasankan? tp mmg dia mcm 2 pun..huhuhu...tgk cm sy ni..baik je kan?? comel lak 2..huhuhu....

Miss yg sorg ni umurnya tua setahun drpd sy..so no wonderlah dia mmg ngam n kamceng sma sy wa ckp sama lu... ngan Miss ni,sy lg bnyk bkongsi rahsia...perihal kuarga,kwn2 n sometime LOVER huhuhu...ala tp 2 kan cinta beruk,huhuhu...biasa ler..kan3???....sume 2 mainan je..bknnya serius pun....huhuhuhu...tp kami ni mmg sntiasa bsama walaupun jauh..

camne 2??

mcm ni...walaupun jauh,tp teknologi sentiasa mrapatkan kmi...
kami text n call antara 1 sma lain...slalunya sebulan skali kmi akn bgayut smpi pg....sbb mmg stat gayut wktu pg pun..huhuhu...guna super saver...huhuhu..ok pe...untung Hotlink sbb kami...ehemmm...Hotlink,bg mata gnjaran lbh ye...org da promote ni...huhuhu...
bnda ni(calling2) mmg da jd mknan ruji kmilah..huhuhu..kecuali msa bln 6 hari 2 sbb kami ada family day..so x pyh  nk call2 g...sbb da ada dpn mata...hehe...

 rmi yg kata kami ni kembar...mgkin sbb..hurm...

mgkin faktor muka:adalah sikit(2 pun org yg kata tp yg psti sy g comel drpd dia ok)
badan:lbh kureng je...hehehehe...jnji kiotkan??...ok r 2...

nk tny pndpt anda...btl ke muka kami sama??
lihat pbndingan dgn gmbr di bwh ni ye...yg ats MissBudakBaik n yg bwh MissFitrahTheCute..huhuhu
 
 sama ke??...hurm...
.ngan pikir ni...
mana yg sama?? dr pndgn mata saya...gadis yg bnama Fitrah 2 g comel...sapa setuju ngan saya?? huhuhu...


sama ke?? hurm...
ni dia...

ni pula saya...
soalan yg sama...SAMAKAH WAJAH KAMI??

grrr...

sementara itu..lihatlah gambar2 mereka yg sy SAYANG ni..huhuhu....
SEKIAN,
TERIMA KASIH...
JUMPA LAGI DI POST YG LAIN...

Thursday, July 22, 2010

Lelaki Dan Air Mata

Ada 1 hari,seorang kwn sy(boy) telah mgalami beberapa msalah yg dtg mendadak dan pd msa yg sma...Akhirnya jiwa lelakinya kalah dgn mslah itu...lalu keluarlah air mutiara di sebalik kelopak matanya..PERSOALAN SAYA.SALAHKAH LELAKI MENANGIS?? APAKAH PENDAPAT ANDA??

Msa sy 2syen taun lps,sorg guru yg mgajar sy (man) pnh mgatakan...mgapa kaum pompuan or wanita ini ska mmandang rendah pd kaum adam yg mgalirkan air mata?? Persoalannya kini..bnrkah lelaki yg mngis tdk maskulin?? hurm...

Pndpt sy?? sy x ksh...knapa?? sy rsa mereka jg mmpnyai hak utk itu..bknkah hdp ini sntiasa ada mslah??  dan slh satu cra utk mlegakannya adalah dgn mngis...ini tbukti dr segi saintifik..bknnya omong2 kosong gtu..huhuhu...

Para saintis ada mengatakan jgka hyt lelaki lbh pendek drpd wanita dan slh 1 sbbnya adalh ini...mereka jrg meluahkan perasaan mereka di sbbkan keegoannya yg tggi...dan kerana itu hdp nereka slalu bmsalah...kerana kdg kala mereka tdk menyesaikan mslah itu dgn cra mngis...

but yes!!...msti anda trtny2 bgi mna mngis bleyh menyelesaikan msalah??

slpas kte mngis fikiran kte akn tenang dan lbh relax....dgn itu kte dpt bfikir dgn lbh rasional dan tenang...anda jga dpt mmbuar kptsan dgn lbh tepat(andainya ia bkaitan kptsan yg sng ttpi anda kliru)


Tringat pd kta2 sir sy...sir yg mgajar sy di 2syen(sma yg d ats) Sir S.
dia slalu bkata"di mnakah hak kami utk mgis??...mngapa tiada yg mgambil peduli psl kmi??..mgapa blakunya diskriminasi...Mana hak kami??"
huhuhu...lbh kurang cmtu la ayt2 Sir S...apa yg psti...mksd dia...mgapa kaum lelaki tdk dbnrkan mngis di hdpn wanita?? sdgkn kaum hawa bleyh mngis di hdpn kaun adam tnpa segan silu...

btlkah diskriminasi ini wjd dlm kalangan msyarakat kita arini???
btlkah wanita tdk mnyukai lelaki yg mngis?? hurm... 

btlkh lelaki yg mngis itu lemah???
kerana Sir S. pnh bkata,pda zaman dlu, wktu dia  kcl...ayhnya slalu melarang dia mngis ketika di marahi,di pkul atau pun tjth...jd mgkin bnda ini sdh mnjadi kebiasaan msyarakt kita kerana itu lelaki msh skar utk meluahkan perasaan mereka melalui menangis...tetapi..tdk di sngkalkan juga...bahawa ada sesetengah drpd mereka kini sdh pndai mluahkan perasaan...kerana ketenteraman hati dan jiwa mpengaruhi hormon..so utk mnjadi lelaki sejatii..pd pndpt sy...MENANGISLAH ANDA WAHAI KAUM ADAM!!...huhuhuhu....

Monday, July 19, 2010

Sekali Lagi Disakiti

Sakitkan? Bile hati disakiti?
Peritkan jekan?
Tp nak buat cmne??
Org da x mngerti...
Klau x,xkan mereka trus mnyakiti??


Apakah mereka ini buta??
Tak perasankah oleh mereka mataku memancarkan gelisah
Kesedihan yang tak pnh berpenghujung.

Aku bgaikan ank patung yang bisa dicampak
yg bisa dipijak
Dan mataku menangis tiada siapa yg nampak..

Tidakkah mereka tahu??
Aku ini bukan boneka
Aku pny nyawa & hidup disekeliling mereka

Tidakkah mereka rasa?
Kepedihan dlm hati kni semakin perit
   
Sakit dan letih kini wujud dlm diri
Sakit disakiti
Letih menangisi

Apa yg pasti hanya tuhan yg mengerti
Mengapa aku sering  sendiri
Bukan sengaja memencilkan diri
Tp tdk rela terus disakiti
Spt aku ini tdk pny hati..

Hanya tuhan yg tahu
Bila sakit ini akan berhenti..
Mungkin hanya bilaku mati... 

Sunday, July 18, 2010

Sehari Di FRIM

Semalam,17/7 saya g ke FRIM anjuran sidang redaksi sekolah sy.Pd mulanya...hurm...cuak kot mlm 2 sblum nk g sy rsa nk trik dri je ...coz sy xtau place 2 cmne..n agk nervous la...series...tp org kta klau nervous 2 mknenye t eppy..btol ke?? bleyh pakai ke??


Cikgu kta bkmpl pkol 7.30 pg...sy apa g? dtg la awl..smi ayh mrh kta dtg awl sgt..rpe2nye msa sy dtg,sy sorg je kat ctu...huhuhuhu...tp ada org lain juz bknlah geng2 yg g FRIM 2..huhuhu...sedih tuuu...

pastu dkt pkol 7.25,bru ada kwn2 sy dtg..n kmi mula la mbebel...sbb jnji pkol brapa n pkol brapa bru sume org dtg..grrr...sbr je r...

kat bwh ni ada beberapa keping gmbr smasa sy di sna...

semasa naik bukit nak msok hutan g 1...

bgmbr di chek point kedua...canopy walk...

Sbelum nk naik bnda alah ni..ish...bdbr2 gler..,sbb td bru msok hutan..huhuhu..mksd sy bdbr2 sbb bru nk lps lelah..bkn sbb tkot bnda alah ni...fhm x?? ala x fhm je?? hurm x pe r...sy mle2 agk tkot r..sbb sy tkot sy gayat..but...msa naik 2...x tkot pun...ske g ada r...eppy gler...bahkan sy leyh plak tgk bwh..huhuhu...rsa nk lompat jer..tp sy sdr akn keselamat di ctu...

sy x sgka yg sy ni seorg yg anventurs...serius..huhuhu..mksd sy..sy x sgka sy mmpu ke thp ni..slalu msa skolah rndh dlu klau jungle treking mmg harapanlah sy nak join...

first sbb sy ada asma...mybe slama ni sy hny mmpergunakan pnyakit sy ni..rait?? sbb sbnrnye kte yg kwl pnyakit kte..bknnye pnyakit kte yg kwal kte...tetbe lak rasa mnyesal x msok hutan msa skolah rndh dlu...sbb sy mmg ske berkamping msa skolah rndh..sy x kan lpskan peluang n ibu ayh sntiasa ksi..tp bab msok hutan nk jungle trekking 2..mmg x pnh la...

tp yg FRIM ni bkn 1st time sy msok hutan jungle trekking ni..tp seconds time..First time sy wat bnda alah ni msa kat Johor,Hutan Lipur 2...kbetulan 2 tmpt pak cik sy belah ayah...dia sruh try...n of course at first bdbr2 gler...adik sepupu sy 2 lak mmg nk msok n sy la kne tmnkan..pdhal rmi g org tau..huhuhuhu...bygkan lah 1st time 2...huhuhu...tp at the end...i have funssss...series...

  msa kat chek point akhir nak turun hutan...

my fren...main air,..ish3..

tp yg smlm pny 2 mmg syok r..n trus terang sy ktakan yg kat FRIM ni x sesusah yg kat Johor 2...sy x tau npe...tp mmg bgitulah yg sy rsakan....n yg buat sy tharu 2...rmi kwn2 ssy tau sy ada asma..n dorg caring gler...sntiasa tny sma ada sy ok atau tdak...dorg sntiasa bg sokongan...THANKS KORG....

hutan yg ptama,yg denai 2..kmi bgerak brmi2...tp kne sorg2 lalu...sbb smpit keadaannya...msa 2 sy da mmg rsa da cbran dia..brapa kali ntah sy bhnti...tp mgkin sbb rsa persaingan sy berjaya melakukannya...Mksd sy,kwn2 yg jln sma2 ngan sy 2 sntiasa bg sokongan n dorg cergas semacam je sy tgk...so apa g?? sy pun x ak mnyusahkan dorg asyik nk bhnti jer so sy push dri sy smpi ke tahap yg sy x pnh jgkakn yg sy boleh lakukan...sbnrnye bnda ni,jungle trekking ni buat sy sy sdr yg sbnrnye sy boleh buat pkara yg sy sgkakan sy x leyh buat...buat sy sdar sy ni mmbuat sa tu kuasa yg keluar ktika sy pksa dri sy...n utk smntara,sy rsa bgga ngan dri sy sbb bjaya wat bnda ni sume...n buat sy btmbh bgga ble sy yg mbr 13 smpi kat kanopi walk 2 drpd 36 org dr kmpl sy...mmg msa 2...wow!!....x sgke...

posing maut...

tpkan..buat sume ni meletihkan..huhuhu...
lps hbs kat lauan denai 2...kmi tpksa bpsh coz kwn2 yg lain 2 bgerak agk lmbt n kbulan syafika,2 dri kanan
bgrak cpt n dia juga yg jga sy msa dlm denai...jga sy drpd keletihan...hahahaha...dorg bg tgasan....atiqah jga shera,kwn sy yg mmpunyai pnyakit jntg so sbb 2 la sy bgerak bdua ngan pika.. g pun kbetulan dia kat dpn...n dia nk gerak cepat so sy ikotla...sbnrnya..dia lah pendorong sy utk smpi ke canopy walk 2...series...dia akn bntu sy n sntiasa dgn sy...kbetulan mmg kmi bdua je msa 2...tp dia x tgglkan wlaupun dia boleh...wah sentimentalnya saat sy taip bnda ni...tp itulah yg sy rsakan...dia antara kwn yg anda xkan pnh mnyesal bkwn...msa msok ke hutan nk ke canopy walk 2...dia akn sntiasa tny...boleh ke x...ok ke x...nak rehat x...n sy rsa smangat dia tros msok dlm dri sy n mybbkan sy mmpu ke canop walk 2 dgn bntuan dia...dialah yg sy kta kat ats 2 yg mnybbkan sy xnak mnyusahkan dia...dia akn bhnti utk rehat wlaupun sy dpt rskn dia sbnrnye x letih msa 2..tp dmi sy kwn dia yg ada lelah ni dia sggp bhnti kp2..tharu kot...mcm first time dlm hidup seseorg buat sesuatu yg baik utk sy...first time rsa mcm dsygi oleh kwn2 yg slama ni asyik main pkol2 jer..hehehehe...syafika lah tenaga sy msa kmi bdua 2...dia akn bgtau klau bnda 2 licin sbb msa 2 dia gerak dpn sy n kmudian dia sruh sy jln dlu...mgkin tkot sy letih kat blakang,kalau sy bnti rehat dia x prasan kot...

msa sy dpn dia...dia akn sntiasa ckp hati2...jgn laju2...huuhu...mcm sorg kakak nsihatkan adiknya...hehehehe

n msa smpi kat canopy walk 2..kmi semua brehat sbb cikgu2 kat blakang n ada g org yg kat blakang,rmi...sbb sy kan nmbr 13 drpd 36 org...so mmg rmi g yg x smpi msa 2...

msa lalu canopy walk 2 mmg sy rsa...i am a king of the world..huhuhu..pmandanganya sgt cantik...
akhir kata itu sjalah yg dpt sy coretkan untuk pengalaman kali ini...apa yg pasti kali ni pengalamannya syok skali!!!!....
adios....



cikgu2 yg mngiringi kami semua
dri kiri:pika,ina n sy

bazli n zaki yg keletihan kni tertidor dlm bas...
ats..mula tdo...

bwh...lps brapa minit tdo..ish3...
apa pya stail tdo la ni??

Thursday, July 15, 2010

Cerpen_Gadis Di Anjung eps.1

  
                        Di sana terlihat seorang gadis yang membaca novel di tangannya.Leka seakan kini dia berada di dunianya sendiri.Dari mata kasar dia seperti gadis-gadis lain yang seusia dengannya.Namun dalam hati tersimpan banyak kisah yang menyebabkan dia hanya berada di situ.Di anjung rumahnya.Di satu sudut lain,di luar rumah gadis itu,seorang lelaki berdiri di bawah pokok yang rendang.Matanya tidak lari daripada melihat wajah gadis yang keseorangan itu.Dia tidak mengerti.Ya! lelaki itu tidak mengerti mengapa di sebalik wajah yang manis itu tersimpan satu garis sendu?.Mengapa?.Siapakah yang melahirkan garis itu di wajah gadis secantik itu?.Tidakkah mereka berasa bersalah?.Mewujudkan kedukaan di wajah gadis yang baru setahun jagung itu?.Lelaki itu binggung.Di hatinya tidak wujud rasa cinta.Dia tidak mencintai gadis yang dilihatnya itu.Cuma rasa kasihan yang mendorongnya untuk mengetahui kebenaran.

                         Gadis itu tersenyum riang.Mungkin ada sesuatu yang dibacanya melucukan hati.Manis sungguh senyumannya.Namun sukar untuk melihat gadis itu tersenyum seperti tadi.Apa yang ditonjolkan olehnya hari-hari wajahnya yang muram.Kerana tiada senyuman yang menghiasi bibir gadis itu,sesetengah manusia menganggapnya sombong.Tanpa diketahui oleh mereka.Dulu gadis itu bukan seperti dulu.Namun satu demi satu peristiwa telah membunuh senyuman dibibirnya.Dia boleh lagi senyum namun senyumannya itu hanyalah untuk dirinya sahaja.Bukan lelaki itu ataupun kawan-kawannya tetapi dia.Ya! hanya dia.

                          Indahnya ciptaan tuhan.Tapi sayang,tidak semua menghargainya.Kalau mereka menghargai setiap ciptaan tuhan sudah semestinya gadis manis yang duduk di anjung itu tidak akan keseorangan.Sudah tentu dia bersama teman-temannya.Sudah tentu dia sekarang sedang bergelak ketawa.Sayang seribu kali sayang.Bubur tidak mungkin akan menjadi nasi.

BERSAMBUNG....

Sunday, July 11, 2010

Hari Yang Penuh Pengembaraan



Semalam,10/7/10...sy g jalan2 bsama2 kakak2 spupu sy...ke mana??
mstilah tmpt yg biasa sy g..hehehehehe....kmi btiga ke JUSCO AU2...
rncgan asl nk pkol 2...alih2 pkol 3 lbh bru smpi sna...tp xpe la...jnji dpt SHOPPING!!...hehehe..
mula2 ingt nk g br4...skali ngan mak ngah sy...tp pd wktu yg kmi nak g 2...mak ngah ada hal...so dia x dpt nk ikot kmi...rugi2...huhuhu


smpi sna...jusco..kmi tros ke tmpt bju..huhuhu..nma pun nk shoppingkan?? hehehehe...
sy yg leading mereka..hahahaha...

shopping pny shopping...perut sy n kak dayu pun sdh mgeluarkan bnyi lagu irama keroncong...

tp perut kak ika 2...ish3...pny la kebal..x bnyi2 lgsg...ntah apa yg dia mkn sblm kmi keluar 2...


lps mkn...kmi smbg journey yg thnti sbnr td bg laluan kpd penaja perut kmi..hehehehe


jln2..2 je kje kmi...jalan n teros jln...ish3..ntah brapa kali kmi ulang ke tmpt yg sma...lps 2 kmi g ke bhagian market dia...bli snek sje2...kbtulan lps 2 kmi x tau nk ke mna g..nk blik?? Hurm x leyh..hujan lebat giler...rncgan nak blik asyik tertangguh jer...ish3...so apa g??
kak dayu mncdgkan supaya kami ke tmpt tgk tv...hehehehe...sblah ke hinode 2...spa yg pnh g jusco 2 tau kat mna...bhdpn slh 1 pntu msok ke jusco 2 gak...huhuhu....kat situ ada skrin bsr yg mcm kat kdi mamak 2..elok2 lak tayang cter katun..pe g?? layan la...huhuhuh..katun pun katun la...jnji ada entertainment...


npe x blik jer?? huhuhu..hujan n kmi x dpt mrncgan rncgan utk blik rmh...sbb sy dduk bdkatan jusco 2 tp jumaat mlm 2 sy g ampang tdo kat sna...kat ampang 2 la rmh kakak2 spupu sy 2..dorg suh sy tido sna sbb xde keta nk jmput sy kat rmh..n elok klau tros kmi g ke jusco...n sbb 2 la nk blik 2 ada halangan...hehehehe...kmi x tau nak wat cmne...last2 ibu kata ayh ambil kami...tapi............................................kne tggu smpi pkol 8 lbh..ish3...sbb 2 kmi layan cter katun yg disediakaan 2...


boring tgk katun,kmi jln2...lps 2 nmpk kdi bku kat ctu..g la msok...sje nak mgisi msa boring kami...lps kuar dr kdi 2..kmi lpk kat krusi yg disediakan....kmudia bralih pula ke krusi yg lain sbb kmi berfikiran..lbh sng nak kuar masa ayh jmpt nanati...mknenye x yah la ayh tggu lma sbb tmpt kedua yg kmi duduk 2 dkt ngan pintu kuar...kmi duduk kat mtpt duduk yg bdejatan kdia rasa mas n a&w...


rupo2nyer...ibu ayh g shopping brg dapur kat ctu...ceh...pnt je kmi rncg ngan teliti...ish3...sadis tol..apa g..?? kmi terus la dduk d ctu smpi ibu n ayh dtg..hehehehehe....

ble ibu n ayh dtg,dorg nak blanja kmi mkn lak..aduss...!!1 perot still knyang ni...sbb bru je lps mkn...huhuhu...kak dayu n kak ika ada komplen sblum  yg suar mereka da mncengkam pinggang..huhuhu...kesian...sy je still slamat sbb x tau la npe...tp sy mmg knyg juz suar 2 memahami kot n x nak mnyusahkan tuannya...huhuhu..mnala taukan??

ayh n ibu nak blanja mkn pizza tp kupon 2 x leyh mkn ctu...kak ika n kak dayu msti bkata ayt ni dlm hati "selamat...klau mkn skang mau tmuntah blik ni"...huhuhu..btol x?? mna sy tau..heheheh...last2 pizza 2 di bwa ke ampang n kmi sume mkn kat kdi mmak...hohoho...


lps 2,pengembaraan kmi belum hbs g...smpi ke ampang,kmi sume berbual sakan..smpi pagi...ish3..ngantok sy msa 2...nak tdo je rsa...tp dorg bleyh g cter2..huhuhu...tp syok r...sbb slalu kak dayu xde kat rmh 2 sbb ak dayu keje n jarang blik rmh kat ampg...sesekali jer...2 yg mkin meriah 2 bersembang..dpt lak kak dayu yg memang kaki sembang...meriah jer...bising pun ada...huhuhu...


pkol 2,agknye...bru la kmi pulang ke rumah...huhuhu...2 pagi tau...bkn 2 tgh hari...sedih je sy...hehehehehe...


itulah cter sy utk hari yg pnh pengembaraan ini...huhuhu..bye2...semoga ada cter lain lagi...hehehehe...sekian terima kasih...

Saturday, July 10, 2010

Akhirnya...Aku Temui...

Malam tdi blaku peristiwa yg di mna mgkin dianggap mustahil bg sesetengah manusia...Namun bg mereka yg pnh mengalaminya,ianya adalah kebenaran...Apatah lagi berlaku di hadapan mata kasar yg dianugerah oleh tuhan ini...


Bknkh ada  golongan maunah?? hny sesetgh drpd hambaNya shj yg mndpt sedikit keistimewaan..Maunah bmksd,pkara luar biasa yg blaku kpd mnusia biasa...mnusia normal spt kita..

Namun istimewanya peristiwa mlm td,ialah...akhirnya aku temui jawapan yg slama ini berlegar2 slm fikiranku...

Persoalan yg slama ini pnh mbwa penyesalan...ya!!..ianya mmg mgajar aku..namun rsa kesal itu msh berbekas..dan itulah mnjadi pnca kelemahan aq...yg mnybbkan aq jatuh taktala hampir berjaya...


Apakah persoalan itu??

Ianya merupakan rasa yg wujud dlm dri ini...
Kte sbg mnusia tdk pnh tlps drpd rasa ini...

Namun aq beruntung..kerana akhirnya...aku temui jawapannya...
Kini aq lbh tenang dan tiada lg rsa bersalah...
Namun akn aq jdkan ini sbg 1 pngajaran..
Yg akn mmbntu pda msa akn dtg....

Sememangnya kta akn bhrp bhwa msa boleh diputar
agr semuanya dpt diperbtolkn..
nmun kdg kala kte lupa...
ksilapanlah yg mmbntu kte untuk mnjadi lbh sempurna...

Kini,aq tdk perlu risau lg...
Stiap msa ada d cc...
mskipun ktika aq mngis...
dia ada di cc
wlaupun mata ini buta utk melihat...
namun yg pntg...kpercayaan yg wjd dlm hati ini...

Kepada insan yg bernama
Nani Zuliana & Zulika..
Terima kasih krana mbntu sy dlm mnyelesaikan persoalan yg sdh btahun berlegar2...
sggh x dpt sy balas..

Ala...kenapa??

Ala kenapa?? Kenapa x bleyh?? Why?? Tell me...


Npe boy n gurl x bleyh bkwn??
perlu ke feeling2 ni?? cmne nk elakkan??
btol ke kta org? yang klau nk bkwn ngan boy bleyh tp kne jd BFF..
ala best fren 4ever 2...
or else rsa kwn 2 turn into LOVE...IS IT TRUE??

boleh diguna pkai ke kta2 tu??  

Hurmmm...KEEP THINKING...Y???
is it true??

Bknkh prasaan cnta n syg 2 x bleyh dipaksa??
hbs knapa prlu risau n syak wasangka??
Bknkh rsa cinta n syg 2 dtgnya dri yg Esa??
knapa prlu mendustainya??

Bknkh takdir kte spt jodoh n kematian tlh ditntukan??
Knpa prlu risau??
Hurmm...bnyik cm xde kne mgena je kan??
tp cbe selami apa yg tsirat...

Kte hny kawan...hny krana jntina yg berbeza,hbngan kte dislah ertikan...
looks like it wasn't unfair rait??

hny krana blainan jntina kte prlu bglar shabat...
bknkh itu spt memaksa prasaan kte sndiri??
sdgkn prasaan itu tdk boleh dipaksa..
but yes!!...takdirNya tiada spa dpt mnduga n mnolak...
i knew that...

tp xkan hny sbb itu  kmi tdk boleh bkwn??
btolkah 1 phbngan antara kwn itu akn btkr mnjadi kekasih??
bknkah itu hny dlm novel??

n like b4...yes!!  sbelum ni sy pnh kata novel n khidupan sling bkaitan antra 1 sma lain..
bahkan krana khidupan,novel dpt dihasilkn...
tp x sume dlm novel 2 sma spt khidupan..
krana novel lbh kpd imaginasi pnulis...

Hurm...npe x bleyh??
kmi hny bkwn je...not more....
tp ada yg kata..mle2 kwn...lme2???..
Hurm....
still thinking...
is it true??

Hurm...i hope i will find the answer...
wanna know the answer??
keep in touch..hehehehe...

tggu smbgan akn dtg... 

Friday, July 9, 2010

Boleh Ke Tak?? Hurm...

Boleh ke tak?? itu persoalan yg selalu bmain2 dlm kpala sy...pning sy dibuatnya...Hurm...

Betol ke?? kata org yg girls n boys ni x bleyh bkwn baik??
n slalunya kwn baik kte hny dlm kalangan jantina kte shj...Is it true??
bknkah kwn ni pkara yg universal??  rait??
hbs knpa prlu ada pkara2 sbgini timbul??
kte hny mahu bkwn not more than that...
in fact..some time ada stengah pkara yg kwn sjantina kte ni x boleh mmbntu...

Asalkan msg2 tau jga diri n batas2 bukan??
kdg2 sy tgk,ada stengah org,kwn baiknya bkn dlm kalangan kwn sejantinanya..
n dorg still understanding antara 1 sma lain...

Hurm....so konklusinya???
boleh ke tak perumpuan n laki2 bkwn n mybe they become best fren??

Sunday, July 4, 2010

Kasih Sayang dan Manusia

                 
                        Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?.Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm…baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye…mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah…apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Is it me?? or what his said was true??

                              Urm...is it me?? i think it is about me..and i guest what ever his said was true...I am not good in handle boys...y?? i dont know..mybe one of u guys who read this can help me...This is the story........

                             It was...i dont know when..i lose it..but i know what happen..Aiyaiyai...


                            Camne erk?? klau tetibe mmbr anda(boy/s) kata..cer ckp elok2 ckit...which mean all this time kte bksr dgn dia..but not that worstla..juz poyo2..i hope u guys understand it..ala,teenagers..girl lak 2..ble bhdpn ngan boy msti r segan...n i  have my own way to hide it(prfasaan malu 2) dgn.....blagak poyo n kasar wlapun sbnrnye x...(ckit ada r kot hehehehe 2 kne tny kwn2)...

                            Sbnrnye sy ni..urm..i dont know...agk sensitif which i have 2 admit that sbb kwn2 slalu ckp mcm 2...It juz like i can know everybody feelings...SERIOUSLY!!...kdg2 sy dpt rsakan org 2 bkcl ati wlaupaun org 2 x ckp ngan sy....urmm....Back 2 the story...APA PANDANGAN ANDA??

                            How 2 handle it??

                           First,our reaction...adakh sy ptot mnonjolkan dri sy yg sbnr??? i guest not..huhuhu...y?? ntah r...sy x nk dorg aggp yg sy ni lemah,which it i'm not(ye ke??) sbb sy ni sbnrnye mcm yg sy kta td r,agk snsitif n sng nk ngis...ni ibu ngn ayah je yg tau sblum ni..but i guest now yg u guys pun da tau..hehehehehe...kdg2 cter je tp ngis lbh2...huhuhu...sy x nk dorg (boys) aggp yg sy ni lemah...n tau yg ati sy ni cpt trusik...huhuhu...t sng dorg(boys) nk bdoh2kan sy wlaupun dorg 2 kwn kte...

                           So sbb 2 r sy buat2 poyo n ksr ngan dorg...but sy still amlkan amalan hormt mghormati ok...xde kurang ajr 2 sume...no no no...kmi brtolenrasi....huhuhukdg2 je dri yg sbnr sy tkuar..2 pun dgn boys yg x poyo ngn sy..hehehehe...x sume laki yg poyo 2 bkn kwn sy..half of my frens ada yg poyo tp nk wat cmnekan?? fren still a fren...even smetime we said...what a frens...huhuhu...

                           Seconds...should we(me n that boy who said the words above) berbaik?? hehehehe..kmi mmg baik pun..juz klau bjmpe msti x lain x bkn....BERPERANG...hehehehe...x tau npe...but i guest that what make our frenship more colourfull...huhuhu..i guest so...o i hope so lah...

                           Third,o i juz should beg his 4giveness to him 4 what that i treat him all this long..being rude...(i'm i??) n tell him the real one??? o i juz choose from this 2?? hurmm...what a complicated....rait??

                           or mybe i juz should  react like b4...keep fighting..hehehehehe...g pun it not all my fault n i am say that b'coz it is true...mamat 2 pun poyo gak....POYO POYO POYO!!!!...grrrrr...@!?/*&^%#$@)(?///$#!...huhuhu.....

                           YOU!!!..Yes u there..help me solve my problem....i need ur opinion...huhuhu...PLEASE!!!...what would u say if u're in my shoes???......


Friday, July 2, 2010

Cerpen_Mutiara Hati epd.2

                                  Sejak pagi tadi perasaanku dibuai resah.Aku benci dengan keadaan ini.Aku telah berjanji dengan angah bahawa sisa-sisa terakhir hidupku dipenuhi dengan khidmat bakti.Biarlah pemergianku ini dihantar dengan doa dan pujian oleh masyarakat.Sesak dadaku apabila abah ingin menyatakan penyakitku ini kepada guru-guruku di sekolah walaupun dibantah keras oleh aku.Akhirnya aku mengalah dan bersetuju dengan syarat,kawan-kawanku tidak terlibat sama dan biarlah aku yang menguruskan sendiri hal ini dengan mereka.

                                  “Alang,abah nak beritahu cikgu-cikgu alang di sekolah mengenai penyakit alang ni.” Kata-kata yang keluar daripada mulut Encik Adam semalam.

                                  “Abah harap alang setuju dan tak membantah.Apa yang kami buat ni untuk kebaikkan alang juga” Encik Adam menyambung kata-kata yang terhenti sebentar tadi.

                                   “Tapi abah...alang tak nak.Alang tak setuju.Alang tak nak” Farahana membantah.Suaranya cuba dikawal agar tidak kedengaran serak.Matanya hampir bocor.Seakan-akan kini dia tidak mampu mengawal air matanya daripada keluar menyembah bumi.Tidak cukupkah dengan dugaan ini?? Mengapa harus melibatkan guru-guruku pula.Farahana berkata di dalam hatinya.

                                     “Tapi alang...ini untuk kebaikan alang juga.Macam mana kalau berlaku apa-apa pada alang?? Dan cikgu tak tahu pun apa penyakit alang.Sapa yang susah sayang??. Jangalah risaukan ibu,abah dan semua ye sayang.Ibu bukan nak mendera hati alang.Ibu mungki tak rasa sakit alang.Tapi ibu faham.Alang nak privasi sendiri.Tapi alang kena ingat.Tak semua privasi tu elok.” Puan Fadiilah,ibu Farahana pula cuba memujuk puterinya yang seorang itu.

                                       “No!!.” Bentak Farahana.

                                      “Alang tak setuju.Why there nobody understand me??.Kalau cikgu-cikgu tahu penyakit alang,dorang akan layan alang dengan sebaik mungkin.Alang tak perlukan semua itu.I really don’t need it okay??.No VIP treatment.Dorang akan treat alang macam alang ni bayi and after that everyone will said that I am a teachers pet.Hati alang akan lebih sakit bu,abah.Please..i’m begging you guys.Jangan.” Sambung Farahana.

                                        Suasana mula sunyi.Encik Adam dan Puan Fadilah kini buntu.Mereka tidak terdaya lagi untuk memujuk puteri mereka yang kini hanya menanti detik meninggalkan mereka.
“Alang,alang tak kesian ke kat kami??.Dekat ibu,abah.along.angah dengan Laila??.Kami akan risaukan alang kalau kami tahu tidak ada sesiapa pun yang tahu keadaan alang dekat sekolah tu.Kami bukannya nak hebohkan satu sekolah.Kami hanya beritahu guru-guru yang berkenaan sahaja.” Aufa pula megambil mencuba memujuk Farahana.

                                         “But..I can take care of my self without anybody help.Believe me.Trust me.I can.” Farahana masih membantah.

                                          “Yes I know.I trusted you my dear.Tapi tolong Farah.Alang,bukankah alang sudah berjanji dengan angah??. Dan angah pula akan berjanji dengan angah bahawa hanya cikgu-cikgu sahaja yang tahu akan penyakit angah.Dan...penyakit angah itu tidak akan tersebar luas.Angah atahu maksud alang.Alang tak mahu semua orang risaukan keadaan alang bukan??” Sengaja Aufa bertanyakan soalan itu kepada Farahana.Dia amat mengenali adiknya yang seorang itu.Dia tidak akan bersikap agresif atau pun membantah tanpa sebab.Ada yang tersirat di sebalik yang tersurat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...