Sunday, November 14, 2010

Saya Bukan Doktor Cinta!

Tajuk yang begitu bombastickan??

Maaflah tapi betul apa saya bukan doktor cinta.

Tapikan lagi saya nafikan lagi ramai yang minta pendapat saya tentang cinta..
Urgghhh!!! u got to be kidding me!..
sesekali pernah tercarik2 kat sekeliling badan ni..
yelah manalah tau ada tertulis "KAUNTER PERTANYAAN PERIHAL CINTA"
tapi takde lak..puas da carik..haishhh = ="

Muka saya yang punya suci ni pun boleh jadi tua tau asyik nak nasihat orang je.Diri sendiri pun tak ternasihat...
Alahaiiii Fitrah!!..

Saya mana ada pengalaman tentang cintan-cintun ni..tak percaya?? muka punya comel baik ni pun tak percaya?? hahahaha..ok2..(>o<)Y swear!...<---- tak percaya lagi??

Tapi sesekali rasanya saya patut berbanggalah coz saya jadi tempat pertanyaan untuk semua masalah..but mostly LOVE!!...again = =" haiisshhh

Kiranya saya ni penasihat tak bertauliahlah...

"Macam mana kow bagi nasihat kalau kow takde pengalaman??"

Hurmmm...saya bagi nasihat berdasarkan kehidupan orang lain...Lain orang lain pengalaman..we have to share to solve our probs.

"Sebab??"

Kadang2 pengalaman manusia ni sama yang beza cara iaitu punca masalah dan cara menyelesaikannya..ala sama dengan soalan add math la...kalau tak berapa terror tu kenalah guna cara panjang sikit dan tawakal kalau da pro skip je step2 yang tak penting dan tawakal...boleh pilih nak rumus mana..rumus A ke rumus B ke...janji dapat jawapan yang betul..sama juga dengan kehidupan.

ok2 kalau tak faham kita carik contoh lain.Contoh seharian..hurmmm...hah!!*mentol bernyala
highway!...apa kena mengena?? ok2

Contohnya..anda nak pergi negeri sembilan*kampung saya hahahaha...
ada berapa jalan nak g ke sana??*sebenarnya saya pun tak tau hahahaha...
tapi apa yang pasti ada yang guna jalan kampung yang mana jauh but save budget(tarak tol mau bayar) but certain peoples prefer use highway coz?? lebih cepat sampai dan ada RnR(senang nak melepas hahahaha) senang nak mencekik kalau lapar tahap 7 hari tak makan.Tapi...destinasi mereke adalah apa?? negeri sembilan..tak kiralah jalan mana anda ambil anda akan sampai ke pokok pangkalnya...

Dah!! cukuplah contoh yang ntah hapa2 tu.letik kepala otak nak pikir..apa2 pun sama juga seperti masalah cinta tapi rasanya boleh untuk semua masalah...anda nak selesaikannya?? anda hanya perlu buat 2 perkara D.U.A dua...yup!! hanya 2 sahaja..iaitu..jeng..jeng...jeng..MENDENGAR dan BERCAKAP..

1.kalau anda tak cakap or cerita macam mana kita*err kami yang mendengar ni
nak faham apa masalah anda...kalau anda asyik nangis dan mengeluh,masalah tu tidak akan pernah selesai...TIDAK AKAN!...hahahaha..besar betul

2.Anda and kita*yang mendengar kena belajar menjadi seorang pendengar yang baik.Pendengar yang baik tak semestinya anda hanya mendengar..tu bayi yang baru lahir pun boleh buat..tak percaya?? saya dah try da dekat anak buah saya yang baru lahir hari 2...huhuhuhu

Antara ciri2 pendengar yang baik ialah:
@ sentiasa membuat body language iaitu dalam bahasa melayu bahasa tubuh seperti menganguk dan juga mimik muka
@tidak mencelah percakapan orang yang tengah bercerita tu..kalau macam 2 sampai bila nak selesai masalh tu?? sedangkan tadi anda yang paksa mereka bercerita tup2 bile citer anda lak menyampuk..gerentilah...lepas ni anda kena hempuk...tak kat badan mesti muka...

Bila ada yang bercerita dan ada yang mendengar..gerentilah...kalau tak seratus peratus mesti ada 5 peratus masalah anda akan selesai...sikit2 lama2 jadi banyak...*betullah..mana boleh sikit2 jadi bukit...perkataan lawan bagi sikit adalah banyak ok??..hahahaha...

Lepas ni kalau anda ada masalah or nak tanya pendapat saya yang tak berapa nak matang ni silala tinggalkan komen atau hubungi saya di fesbuk..antar mesej...hahahaha series bajet macam Dato' Dr.Fadzilah Kamsah

Renung2kan dan selamat mencuba...anda pun boleh menyelesaikan masalah...setiap orang memainkan peranan..Saya lupa 1 quote tu...hurmmm bunyik dia lebik kurang macam nilah bile ditranslatekan*ada ke dalam kamus dewan bahasa perkataan ni??

"Matinya seseorang itu bermakna kita kehilangan 1 idea hebat untuk memakmurkan dunia ini"

err sapa tau macam mana quote asal dia?? ni english punya quotation..

P/S:bila baca balik...entri ni makin lama makin lari daripada tajuknya..hahahaha..

PEACE NO WAR! (>o<)v


4 comments:

y@n@ M!B said...

kiranya pasni boleh amek bidang psikology ye dikk..huhu~


utk letak 'disable right click' kt blog, tgk kt sini --> http://sinarraudah.blogspot.com/2010/11/cara-mematikan-klik-kanan.html

akak tu ada ajar step by step...=)

Papermint said...

dia memang nak amik bidang psikologi pon.. hehehhehe....

Fitrah Adnan said...

sis yana:psikologi?? ohh i like..hahahaha...thanks...t saya cuba

miss A:hahahaha..mana tau ni?? segan i...hahaha*rsa nak gigit je

Cik Bidadari said...

ya ke? isk isk isk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...