Friday, October 29, 2010

Saya Tengah Taching Ni! Eps.1

Taching??...Mengikut kamus dewan balai raya perkataan 'taching' ini adalah perkataan pinjaman daripada bahasa inggeris..Ianya bermaksud merajuk...Mengikut fakta saintis negara kita,prof.NUR FITRAH BT ADNAN perkataan ini mula digunakan sejak tahun 2007*errr kalau tak silap la ye..sainstis tiruan biasalah...hurmmm..sedih2

ok2...cukup2 mukadimah yang ntah hapa2 tuh!...ok cam ni ceritanya...
kejadian berlaku pada 27 okt 2010...sebenarnya...waaaahhhhhh...sensitip betullah bila nak citer balik..isk3...
takpe2 demi anda2 and demi nak menggelakkan CIK B membuat perarakan bersepanduk yang bertulis fitrah comel fitrah kejam saya sanggup cekalkan ati saya ni..chewwaaahhhh!!!

masa tu baru je habis kelas tambahan "eh2...bukan kamu tengah exam ke??"
well!! biasalah budak comel baik..hohohoho...
mungkin bagi cikgu masa exam nilah lagi syok pulun kami...hurrmmmm..sabor yolah...
TAPI BUKAN ITU yang saya nak ceritakan!!..hehehehehe...sabar yop sabar

jeng3...cerita sebenarnya begini..
















errrr sambung minggu depan boleh??
"dush..dush..dushhh..."
tetiba teringat dekat CIK B...tak jadilah nanti saya kena wrestling...habis muka saya yang normal ni

cikgu fizik saya..puan TUTTT...borak2 dengan kami which mean saya dengan kawan2 saya kami berlima...
cikgu tanya pasal esok exam apa bila da ditanya ofcoz la kita jawabkan?? mestilah apalah korang ni...*saja carik gaduh..
so one of my friends katalah esok exam RC(reka cipta) dengan ERT(ekonomi rumah tangga) ini pilihan ye bukan teras...so all of sudden cikgu membeliakkan matanya...pastu dia cakap "what awak ambil ERT?? ERT?? macam mana saya tak faham??"

err ini berlaku sebab kelas kami sebenarnya hanya ada 2 pilihan iaitu RC dengan ACC(akaun)..tapi kami buat rayuan nak drop akaun and nak ambil 9 subjek but since puan penolong kanan kata better kami ambil 10 subjek(maksimum untuk SPM 10/11) so kami ambillah ERT mata pelajaran tambahan kelas sebelah(kelas akaun) yang kebetulan jadualnya sama dengan kami punya jadual..

my friend yang cakap tadi pun citerlah perkara yang saya citer kat anda tadi..and then she(my tecer) said.."ohh koranglah yang drop akaun tu?? awak ni suka ambil jalan mudahkan?? asal susah sikit drop asal susah sikit drop.so why dont u drop my subject*which refer to physics...

........................................................SILENT.........................................................

pastu cikgu sambung balik percakapannya yang terhenti tadi*perghhh ayat karangan SPM..
dia adalah cakap yang mata pelajaran akaun tu ruang pekerjaannya lebih daripada ERT and..all of sudden saya dapat rasakan yang cikgu memandang rendah pada mata pelajaran asas macam ERT ni..
saya tahu apa maksud dia..dia nak kami berjaya and berpeluang dapat pekerjaan dalam pelbagai bidang...Yelah ERT maknanya bidangnya agak terhad bukan??...cikgu siap cakap kamu hanya jahit2 and masak2...but she forget something...bidang asa nilah yang buat manusia berjaya..hurrmmmm...saya tak habis bebel lagi ni...ada lagi perkara yang saya nak ceritakan..tapi kita hold dulu la ye??

ohhh ya..tadi cikgu fizik saya kata kami ni anak angkat dia sebab dia takde anak perempuan...wondering...apa kata classmate kami kalau dorang dengar??
anda nak tahu?? me and my friends selalu dilabel tecer's pet..dorang cakap kami bodek cikgu..sebab?? cikgu tak pernah marah kami...and dorang selalu je kena...puan TUTT tu adil orangnya...takde berat sebelah..nak je saya cakap "dah korang je yang suka buat salah memanglah kena marah" hohohoho tapi tak sanggupla...yelah cikgu mana tak mengamuk kalau pelajar meniru masa exam??...sebaik mana pun cikgu tu mesti dia kecik ati punyalah...

k la nanti sambung lagi..adiosss!!....hahaha

PEACE NO WAR! (^_^)v

9 comments:

Cik Bidadari said...

oh mcm tu kisahnya... ni me nak bagi pendapat...

1. cikgu awak tu betul... dan awak salah kenapa? korang yakin ke korang akan berjaya dengan subjek2 spm yang korang amik tu? dah tahu nak jadi apa dengan kesemua subjek yang korang amik tu?

2. 1st cita-cita apa? kalau terkantoi 1st cita-cita u all semua satu group tu ada 2nd cita2 tak? jgn takda pulak... have to ada... coz we never know destiny dear..

3. start cari dengan subjek yang korang amik tu u can take what corse... what job? bla-bla... makin some easy desicion memang senang... but after u in my agelah... u will think all thos stupid quest... like 'kenapalah aku tak belajar betul2 dulu. kalaulah diberi peluang... aku nak gi kat zaman aku amik spm dulu...'

4. ubah otak cikgu korang yang korang rasa 'anoying' tu... study hardlah yeak... coz korang dah amik keputusan yang korang rasa korang tahu korang nak jadi apakan...? ever kalau korang tak dpt jadi doktor ke... apa ke? korang masih ada kemahiran asas ERTkan... pun boleh buat duit gak. ada ja org kaya raya dengan ERT. betul tak?

5. semuanya terletak atas koranglah... lantaklah dengan cikgu yang ada otak macam tu. dorangpun bukan pandaipun gak sebenarnya. dah takda kerja barulah nampak positon 'CIKGU' tu... percayalah... hampir 70% cikgu semua macm tu yang 30% tulah yang betul2 nak jadi pendidik untuk anak bangsa.

6. korang ada 1 tahun aja lagi nak fikir apa yang korang nak buat dengan subjek spm yang korang amik. ke arah mana korang dapat pergi. jangan jadi macam kami yang kalau adapun ijazah or diploma still can't go further anything... fikir2kanlah..

7 sebenarnya cikgu korang tu taknak korang jadi macam dialah tu... kah kah kah... blajar tak bagus. alih-alih dengan cgpa yang dia dapat tu dia boleh amik course 'CIKGU' jek... itulah yang sebenarnya dia cuba sampaikan kat korang satu group... pandai cikgu tu putar alam yeak...

Cik Bidadari said...

eh mcm kenal aja picture tu... keh keh keh....

Cik Bidadari said...

suruhlah cikgu awak tu amik bdang 'psikologi' dia tak cukup hebatlah berkata-kata. suruh dia belajar dengan kak nani dulu... lawaklah cikgu zaman sekarang... nak suh korng berjaya denan bodek korang itu-ini(ayat-ayat manis) kah kah kah.... untung jadi garam... pasal dah banyak makan sangat... rasa sikitpun tak tahu makanan tu garamnya byk mana.

Fitrah Adnan said...

cik b:awk kutuk cikgu sy erk??...dia ok apa cikgu fizik 2...plus cita2 sy xde kne mgena pun dgn subjek yg sy ambik*btol ke?? rsanya la..plus jgk...x baik tau kutuk cikgu sy..dia oklah...and dia x mg'annoying'kn sy pun ok??...ish3 cik B

Apple Mint said...

adoilaaaaaaaaaaaaaaa

tang mana yg tacing nye...???? adoi...doi...doi....

Cik Bidadari said...

keh keh keh.... kita kena havockan cikgu dia nie... sebab dia dah buat kita taching aritu... kita berdua aja hantar msg sampai 14 msg tau.... ni yg geram nie.... uwaaaaaaaaaaaaaa nak glamor kat blog org aja niat kat hati nie... hik hik hik... sory kak f.a

AppleMint said...

anda nak jadi apa pit..?/

Fitrah Adnan said...

cik B:berani anda?? belasah karang....grrr sy dtg sana kang...sy paksa awak masak utk saya..HAhahahahahha*evil

Fitrah Adnan said...

applemint:sy nak jd manusia yg berguna...hahahahahaha *gerenti lps ni kena pukul..aiseymen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...